Back to Top
 
 
 
 

Bundan 1300 yıl önce Doğu Avrupa’nın Kafkaslarla Volga Irmağı arasındaki bölgede Türkler 

adında büyük bir devlet kurmuşlardı. Bugün Cumhurbaşkanlığı forsundaki yedinci yıldız ve bayrak Hazar Kağanlığının bayrağıdır. Hazarlar Karadeniz’le Hazar Denizi arasında, önemli geçit niteliğinde bir yeri yurt seçmişlerdi.


Bugünkü Azerbaycan ve Ermenistan’da Hazar İmparatorluk topraklarının içindedir. Tarihte İlk Hazar Türklerinden söz eden Heredot’tur, o da bunlara yazılarında AK Hazar diye hitap eder. Ayrıca Grek yazısında AK Hazar ve Hazaroi diye yazılır.
ÇİN yazılarında TÜKKOİ KOZA diye geçer. Neden böyle anılır çünkü Çinlilerde R harfi yoktur. Dolayısı ile TÜK demekteler. Bizim Hazar dediğimize de KOZA demekteler.

Ünlü Arap gezgini İbni Fadlan’ın bu Türklerin sakal bırakmadıklarını, ama uzun saç ve bıyıklarının olduğunu ve bazılarının çenelerinin altında küçük bir sakal bulunduğunu, savaşçı ve sert kişilikli olduklarını söylediğini, dillerinin de bilindiği kadarıyla Kıpçakça ya da Çuvaş lehçesi yani Türkçe olduğunu yazdığını görüyoruz. Bu dil bugün Özerk Çuvaş Cumhuriyeti’nde (Volga ile Sura arasında) hâlâ konuşulmaktadır. Günümüzde Çuvaşların, Hazar diline benzeyen bir dil kullanan Bulgarların torunları olduğuna inanılmaktadır.
Kesin olarak söyleyebileceğimiz tek şey, Hazarların “Türki” bir ulus olduğu ve Asya steplerinden koparak Batıya yöneldikleridir. Büyük Selçuklu Devletinin kurucusu Selçuk Bey’in babası da bir Hazar komutanıdır.

 

e – Posta:   HasKurt ÖzKurt

Bu site  HasKurt  ÖzKurt  Tarafından  hazırlanmaktadır