Back to Top
 
 
 
 

Türk adını ilk defa kullanan Göktürk Devleti, aynı zamanda Orta Asya’da en geniş sınırlara ulaşan bir devlet olarak karşımıza çıkmaktadır. Köktürk ismi ile de bilinen bu devlet Bumin Kağan döneminde Çin ile resmi ilişkiler kurmuştur. Bağımsızlığı yaklaşık 200 yıl sürmüş ve dönem dönem hükümdarları değişmiştir. Göktürk kağanlığı 552-581 yılları arasında 6. Yüzyılın ortasında Ötüken’de kuruldu. Yalnızca akın ve savaşlar için kurulmuş gibi görünen Göktürk Devleti VIII. Yüzyılda bir kültür devleti olma yoluna girmişti.  

Göktürk Devleti’nin kurucusu Bumin Kağan’dır. Göktürk Devleti hangi boya mensuptur noktasında ise Hunların soyundan olan Göktürk Devleti “Aşina” adı ile anılan boya mensuptur. Devletin başkenti Ötüken olmakla birlikte Doğusunda Çin, batısında ise Sasani devletleri bulunmaktadır. Doğuda Avar devleti sonucunda doğan Göktürk Devleti Batıda ise Eftalit devletleri ile yapılan savaşların sonucu olarak doğmuştur.

Göktürklere ait destan dendiğinde akla gelen Ergenekon destanında, Türklerin yeniden doğuşu anlatılmaktadır. İkinci Göktürk destanı ise Bozkurt Destanı olarak tarihe geçmiştir. Bu destanın konusu da tek başına kalan bir çocuğun bozkurt tarafından yetiştirilmesi ve büyük bir devletin kurulmasını içeriyor. Aynı zamanda Çin kayıtlarında Bozkurt Destanına yazılı şekli ile bulunmaktadır.

Türklerin bozkır göçebe uygarlığından yerleşik tarım uygarlığına geçiş dönemi olan Göktürkler dönemi 552-745 yılları arasında Orta Asya’da varlığını sürdüren bir devlettir.

Orta Asya’da yapılan kazı ve araştırmalarda birtakım eserler bulunmuştur. Göktürkçe yazılı bu eserler taş, para, ağaç üzerine yazılmış metinlerden oluşmaktadır. Taş ve para üzerine yazılı eserler ise günümüze kadar gelmiştir.

Büyük Hun İmparatorluğunda olduğu gibi Göktürk Devlet’inde de Türk boylarının Çinlilerin oyunları ve kışkırtmaları ile devlet yönetimine başkaldırmaları sonucu isyanlar ve iç ayaklanmalar çıkmıştır. Bu nedenden ötürü Göktürk Devleti, Batı ve Doğu Göktürk devleti olarak 2’ye ayrıldı. Bu kez de Çinliler, Doğu Göktürk Devleti ve Batı Göktürk Devlet’ini birbirleri arasında kışkırtma ve tahriklere yol açmıştır. Yaşanan bu kışkırtmalardan dolayı Doğu Göktürk Devleti ve Batı Göktürk Devleti birbirine karşı savaş açmış, sonrasında ise Çinliler savaşmaktan dolayı gücünü yitiren bu iki devletin bu halini fırsat bilmiş ve yıkmışlardır. Göktürk Devletinin yıkılmasının ardından ise Göktürkler Kutluk Devlet’ini kurmuşlardır.

 

e – Posta:   HasKurt ÖzKurt

Bu site  HasKurt  ÖzKurt  Tarafından  hazırlanmaktadır